Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ανοίγει το Taxisnet

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 έχει ξεκινήσει, με την πλατφόρμα υποβολής να αναμένεται να γίνει διαθέσιμη στο δεύτερο μισό του Απριλίου, ίσως ακόμη και στην επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πληρωμή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 8 δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Επιπλέον, η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%, ένα μέτρο που θα ισχύει ακόμη και σε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας.

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Η πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας υπάρχει, όπως και στα προηγούμενα έτη, με την πιθανότητα να μετατεθεί κατά έναν μήνα περίπου. Σε αυτή την περίπτωση, οι πληρωμές για τους που επιλέγουν τις δόσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μαζί με τις δύο πρώτες δόσεις.

Περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν φορολογική δήλωση, αφού η ΑΑΔΕ θα αναλάβει τη συμπλήρωση και υποβολή της εντός προθεσμίας. Αυτή η ομάδα θα ειδοποιηθεί με email για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσής τους. Επιπλέον, στις δηλώσεις θα περιλαμβάνονται ποσά που αφορούν τόκους τραπεζικών καταθέσεων, φόρους από τόκους, στοιχεία για οχήματα και κατοικίες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αποπληρωμή δανείων και καρτών, καθώς και δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στην περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης από ζευγάρι, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα, με δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου να εκδίδονται. Ακόμα, περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, με τον φόρο να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα. Επιπλέον, χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του, με τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων να είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση και ο κωδικός να είναι “κλειδωμένος”, επιτρέποντας όμως την υποβολή ένστασης σε περίπτωση διαφωνίας.

Η εποχή των φορολογικών δηλώσεων έφτασε! Προετοιμαστείτε κατάλληλα, επιλέγοντας την αξιοπιστία της Forocon. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να σας βοηθήσουμε με επαγγελματισμό να εξοικονομήσετε χρόνο και να αποφύγετε το άγχος της φορολογικής δήλωσης!